Új klubprogramok indulnak az Idősek Világnapja alkalmából a kerületben

Október 1-je az Idősek Világnapja, nagy szeretettel köszöntjük az I. kerület idős polgárait!

Szeretnénk, ha ez a figyelem nem csak ezen az egy napon koncentrálódna az idősekre. Ezért ennek a gondolatnak a keretében több, októberben induló programunkra, és az idősek klubjainak látogatására invitáljuk az érdeklődőket!

A programok a következők:

Folytatódik a Színészlegendák című program az I. kerületi nyugdíjasok számára

A Budavári Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ szervezésében a 2019- es évben  is folytatódik a színészlegendák életét feldolgozó,  vetítéssel egybekötött  3 részes  előadás-sorozat

  1. előadás október 14-én hétfőn 14 órakor          Vas Éva
  2. előadás október 28-án hétfőn 14 órakor          Bessenyei Ferenc
  3. előadás november 11 – én hétfőn 14 órakor     Feleki Kamill

A rendezvényre  a Budavári Művelődési Ház  Nagytermében kerül sor,  (Bem  rakpart 6.) Szebényi Ágnes – a Színháztörténeti Intézet munkatársának – vezetésével.

A programok a Népjóléti Közalapítvány támogatásával valósulhatnak meg.

Az előadások ingyenesen látogathatók, de az ülőhelyek korlátozottsága miatt előzetes jelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen:  III. sz. Idősek Klubja,  T: 201-4053.

NOVELLÁK, MESÉK, TÖRTÉNETEK

Irodalomterápia I. kerületi nyugdíjasoknak a Hattyú utcában

Magyarul irodalomterápiának, idegen szóval biblioterápiának nevezzük a művészetterápiás módszert, mely ősztől az I. kerületben élő nyugdíjasok számára is elérhető a Budavári Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ szervezésében.

A módszer kiindulási pontja a csoportvezető által választott mű (vers, novella, mese, regényrészlet), melyet közösen olvasunk el. Az iskolai irodalomórák világával ellentétben nem törekszünk műelemzésre. Célunk, hogy a résztvevők egyéni olvasatai, érzései felszínre kerüljenek. A hozzászólásokban az olvasott irodalomtól a „való élet”, saját életünk, saját történeteink felé eltávolodni érvényes, sőt ajánlott.

A most induló sorozat kiindulópontjai novellák, mesék lesznek.

A foglalkozásokat Medveczkiné Tegzes Tünde mentálhigiénés szakember, magyartanár és irodalomterapeuta vezeti. Az idősellátás területén, klubvezetőként dolgozik az I. kerületi I. sz. (Hattyú utcai) Idősek Klubjában. Szakirányú biblioterapeuta végzettséggel rendelkezik, 10 éve vezet irodalomterápiás csoportokat.

Társasjátékokkal a friss szellemi állapot megőrzésért

A memóriafejlesztő valamint kombinációs készséget igénylő játékok minden életkorban hasznosak és hatékonyak, időskorban a szellemi hanyatlás megelőzésére is alkalmazhatók.

A szókincs megtartása és fejlesztése szükséges a hatékony kommunikációhoz és a megfelelő színvonalú szociális élethez. Jól megválasztott játékokkal a nyelvi memória és a beszédkészség mellett az asszociációs képesség is tréningezhető. Kommunikációs játékaink (Tic-Tac Bumm, Tabu, Igen? Nem?) 3-12 fő bevonására megfelelőek. Kisebb létszámmal, 3-6 fővel játszhatók kombinációs készséget, figyelmet és koncentrációt fejlesztő társasaink (Qwirkle és Rummikub számjáték).

Társasjátékainkkal – melyeket a hozzánk járó klubtagok napi szinten játszanak – havonta 1 bemutatót tervezünk. Játék-állományunkat a Népjóléti Közalapítvány támogatásával fejlesztjük, garantáljuk, hogy minden hónapban találkozhatnak újdonsággal az érdeklődők. A nyitott klubdélutánokra minél szélesebb körben kívánjuk bevonni az I. kerületi lakosokat, akár több generáció közös foglalkoztatására is szívesen várjuk az itt élőket.

A Társasjáték klub időpontja: minden hónap első hétfője, 13.30-tól. Helyszíne az I. sz. Idősek Klubja (1015 Bp. Hattyú u. 16.)Az első foglalkozást október 7-én 13.30-tól tartjuk.

***

A programokról folyamatosan tájékozódhat intézményünk honlapjáról is illetve az érintett idősklubokban telefonon vagy személyesen.

Várjuk szeretettel programjainkra!

 

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company