… ha fogyatékkal élek?

fogyatekkal-elesVannak olyan esetek, amikor az egészséges gyermek helyett valamilyen fogyatékossággal rendelkező kisbaba érkezik a családba. A korai szakaszban felismert és kezelt fogyatékosság sok esetben javítható, karbantartható (pl. mozgássérültség esetén).

Lelki támogatás: Egy fogyatékossággal rendelkező gyermek születése krízis-helyzetet teremthet, s ez könnyen előidézi akár a család felbomlását is. Az együtt maradó szülőknél is előfordulhatnak olyan nevelési problémák, konfliktusok, melyek megoldásához, a közös átgondoláshoz egy szakember támogatását is kérhetjük.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szociális munkásai, pszichológusai ebben segíthetnek, ill. ajánlani tudnak – a fogyatékosság jellege szerint – alapítványokat, egyesületeket is.

Anyagi nehézségek esetén: A fogyatékosság gyakran megnövekedett anyagi kiadásokkal jár, a speciális helyzet nehézségein többféle pénzbeli és természetbeni ellátás próbál segíteni.

Gondozási formák: Amennyiben a fogyatékos gyermek otthoni gondozását valamelyik hozzátartozó tudja vállalni – és megfelel a jogszabályi feltételeknek – az ápoló ápolási díjban részesülhet, mely időszak szolgálati időnek számít.

Gyakran az is előfordul, hogy a fizikai állapotban bekövetkezett változás miatt a fogyatékkal élő embert sétáltatni, fürdetni, szállítani kell. A saját lakókörnyezetében, az életvitel megkönnyítése érdekében igénybe lehet venni a Támogató Szolgálat személyi segítését és szállító szolgálatát. Az I. kerületben működő Támogató Szolgálatokról a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat tud információt adni.

A fogyatékkal élő emberek nappali ellátása különböző, speciális napközi otthonokban is történhet, ahol korosztály szerint fogadják az érintetteket (pl. Habilitációs Napközi Otthon).

A súlyosan fogyatékkal élő ember idős korában önmagáról nem tud gondoskodni. A szülőnek dönteni kell arról, hogy milyen megoldást találjon, ha ő már nem lesz.
Ilyenkor fontossá válik egy jó intézmény kiválasztása, ahol tartósan, vagy élete végéig élni tud a fogyatékkal élő ember.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat az átmeneti-és tartós bentlakást nyújtó intézményekről bővebb információkkal rendelkezik.

Várjuk érdeklődését ügyfél-fogadási időben a Szolgáltatási Központban
(1012 Budapest Attila út 89.) vagy a +36 1 356 8363 telefonszámon!

 

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company